Cyfrowe lub elektroniczne termometry do użytku domowego, rolniczego, spożywczego i przemysłowego.
Termometr może mieć tyle zastosowań, ile temperatura środowisk i ciał, które chcemy zmierzyć. Dlatego istnieją termometry do temperatury pokojowej, temperatury wody, temperatury żywności, temperatury cieczy i chemicznej itp.
Cyfrowe termometry zawierają czujnik piezoelektryczny, który mierzy temperaturę. Czujnik lub sonda przechwytuje sygnał otoczenia, a instrument wyświetla go na ekranie. Modele cyfrowe mogą również zawierać pamięć do rejestrowania i zapisywania wartości maksymalnych i minimalnych.
Inną metodą pomiaru jest podczerwień, ta projekcja lub wiązka światła, gdy zetknie się z przedmiotem, emituje sygnał, który następnie powraca do jednostki centralnej, gdzie jest przekształcany na wartość liczbową. Termometry na podczerwień są szeroko stosowane w sektorze przemysłowym do pomiaru temperatury powierzchni przedmiotów i żywności.
Technologia cyfrowa zastosowana w meteorologii zapewniła ogromne postępy i wygody. Jednym z nich jest możliwość obserwowania i pomiaru temperatur zewnętrznych z ich domów, a także możliwość uzyskania temperatur różnych cieczy i bardziej złożonych ciał stałych do pomiaru.
Otrzymuj nasze wiadomości