Waga precyzyjna to krajowy, naukowy i przemysłowy przyrząd pomiarowy do szczegółowej oceny ciężaru określonego obiektu lub substancji. Właśnie tego rodzaju skale są używane do oceny stosunkowo małych obiektów lub niewielkich ilości pewnego rodzaju materiału lub substancji.
Jego zastosowanie jest bardzo rozpowszechnione w biżuterii, gemologii, laboratorium naukowym, a nawet w haute cuisine. W tych obszarach wymagana jest maksymalna dokładność, aby móc ocenić materiał, ponieważ mały błąd w wadze, może to oznaczać błąd krytyczny w ocenie ekonomicznej lub w składzie mieszaniny, reakcji lub receptury.
Zalecamy uważne przeczytanie wiadomości, które opublikowaliśmy kilka tygodni temu na naszej stronie internetowej, gdzie szczegółowo wyjaśniliśmy te pojęcia zakresu i precyzji.
https://www.raig.com/noticias/rango-resolucion-y-precision
Wagi precyzyjne mają zwykle zasięg maksymalnie 1-2 kg, przedmioty o większej wadze zwykle nie są ważone w tych obszarach nauki i / lub pracy. Zwykle najczęściej używany zakres wynosi od 0 do 500gr, dzięki czemu jest więcej niż wystarczający.
Rozdzielczość jest ważnym parametrem i możemy ją podzielić pomiędzy:
Pomiar płytki skali jest bezpośrednio związany z rozmiarem ważonego przedmiotu lub substancji. Wagi precyzyjne zwykle mają małą płytkę lub podstawę, z pewnymi wyjątkami, takimi jak waga kuchenna lub komercyjna.
Obiekt można ważyć bezpośrednio na talerzu lub pośrednio na lub w innym pojemniku. W tym drugim przypadku pamiętaj, że ilekroć musimy wytarować wcześniej ten pusty pojemnik, w którym zlokalizujemy obiekt. Dzięki funkcji tarowania zignorujemy wagę pojemnika i ocenimy tylko masę analizowanego materiału.
Talerz jest zwykle metaliczny i może być płaski, z małym wklęsłością lub w kształcie misy. W zależności od rodzaju masy substancji wybieramy jedną lub drugą formę.
Referencyjną jednostką masy jest gram, więc najczęstszym jest ważenie w gramach. Nie wyklucza to innych jednostek miary stosowanych w niektórych produktach. Na przykład możemy wymienić w biżuterii uncje, funty, ziarna lub karaty. Wagi umożliwiają wybór różnych jednostek masy w samym menu.
Kolejnym kluczowym aspektem jest kalibracja sprzętu. Aby zapewnić prawidłowe działanie i upewnić się, że pomiary są dokładne, musimy okresowo kalibrować wagę. Do tego procesu zostanie użyta masa kalibracyjna, którą mogą być klasy M1, F1, F2 i E2, o zdefiniowanej masie. Następnie na wadze musimy wybrać opcję kalibracji z menu.
Otrzymuj nasze wiadomości