Każde leczenie jedzeniem lub substancjami do spożycia lub lekami wymaga kompleksowej kontroli jakości, a temperatura jest absolutnie kluczowym czynnikiem. Temperatura decyduje o stanie konserwacji produktu, a przekroczenie określonych progów może doprowadzić do degradacji produktu, a konsekwencje mogą być tragiczne dla ludzi, powodując zatrucie pokarmowe.
Lodówka i zamrażarka to dwie najważniejsze komory konserwacyjne, w których należy dokładnie kontrolować temperaturę wnętrza, aby nie dopuścić do zepsucia się żywności.
Temperatura wody jest podstawowym parametrem kontrolnym, zarówno dla zdrowia ludzkiego, jak i dla różnych zajęć rekreacyjnych. Do pomiaru temperatury cieczy używamy nieco więcej specjalnych termometrów niż zwykle.
Termometry te muszą wytrzymywać bardzo wysokie temperatury, które mogą nawet przekraczać 500ºC. Służą do kontroli temperatury w piecach lub kotłach, w których można osiągnąć bardzo wysokie temperatury. Będziemy potrzebować tej kontroli temperatury, aby dostosować gotowanie żywności. Najczęstsze jest to, że są to termometry analogowe, z wyjątkiem tych, które już zawierają same piekarniki.
Aby kontrolować temperaturę gotowania w żywności, potrzebujemy termometru z sondą penetracyjną, która może również osiągać temperaturę ponad 200ºC. Te termometry mogą być analogowe lub cyfrowe, ale obecnie termometry cyfrowe oferują znacznie więcej korzyści, nawet dyskryminując rodzaj żywności, którą chcemy zmierzyć.
Do kontroli temperatury kotła stosuje się analogowe termometry kotłowe lub barwnikowe, termometry te mają również zakres temperatur większy niż 100ºC
Termometry na podczerwień są tylko cyfrowe i służą do pomiaru temperatury na powierzchni obiektów. Są ważne zarówno dla niskich, jak i wysokich zakresów temperatur, chociaż mogą nawet mierzyć temperatury do 1000ºC.
Są szeroko stosowanymi urządzeniami w przemyśle spożywczym i przemysłowym, pozwalają na pomiar z pewnej odległości i zapewniają większe bezpieczeństwo, szczególnie jeśli mamy do czynienia z produktami łatwopalnymi, żrącymi lub szybko reagującymi.
Otrzymuj nasze wiadomości