W ośrodku płynnym istnieje zestaw zmiennych, które działają jako wskaźniki jakości lub stanu tego ośrodka. Kiedy te zmienne lub wartości są zmieniane, zwykle jest to równoznaczne z aktywnością mikrobiologiczną lub pewnymi zmianami zewnętrznymi.
W rolnictwie warzywa mają margines tolerancji dla niektórych substancji lub składników chemicznych, jeśli ten margines zostanie przekroczony, podłoże staje się toksyczne. To samo dzieje się w akwariach lub basenach zawierających ryby lub inne zwierzęta, lub oczywiście także w substancjach przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Niektóre z tych zmiennych lub wskaźników to:
PH: Kwasowość lub zasadowość medium zdradza nas w wyniku koncentracji jonów wodorowych. Zakres PH wynosi od 0 do 14, przy czym PH 7 jest wartością neutralną. Zarówno bardzo zasadowe, jak i bardzo kwaśne wartości oznaczają toksyczność dla żywych istot.
Przewodność: służy do oznaczania stężenia soli lub kationów w środowisku wodnym. Przy wyższych wartościach przewodnictwa, wyższym stężeniu, a także wyższym zasoleniu.
Redukcja oksydo: Procesy redukcji oksydo to naturalny system wymiany elektronów między dwoma ciałami lub ośrodkami , ten utleniający je traci, a ten, który je redukuje, zyskuje je. Proces ten może być synonimem zmiany stężenia soli lub substancji rozpuszczonych lub aktywności biologicznej.
Rozpuszczony tlen: Stężenie tlenu w wodzie jest niezbędne w akwariach, stawach i zbiornikach, w których żyją istoty, decyduje o ich przetrwaniu. W słodkiej wodzie zbiornika, a nawet w ściekach, stężenie tlenu determinuje jakość wody i wskazuje obecną aktywność mikrobiologiczną.
Chlor: Chlor jest pierwiastkiem używanym do dezynfekcji basenów, ale może być również objawem toksyczności wody do spożycia przez ludzi.
Dysponujemy szeroką gamą przyrządów do kontroli wszystkich tych zmiennych, mogą to być urządzenia przenośne lub laboratoryjne, ale wszystkie dokładnie określą interesującą nas wartość.
Urządzenia przenośne są bardzo przydatne do prac w terenie lub inspekcji w tym samym środowisku kontrolnym. W przypadku urządzeń laboratoryjnych kontrola jest znacznie bardziej wyczerpująca, a nawet umożliwia wizualizację i przechowywanie danych bezpośrednio na komputerze.
Przyrządy są dostarczane ze z góry określoną sondą oraz rozwiązaniami do konserwacji i kalibracji elektrod sondy.
Kontrola tych zmiennych odbywa się na ciekłym ośrodku lub na bardzo miękkich ciałach stałych, takich jak kremy.
W żywności: Zmienne, takie jak PH lub przewodnictwo, mogą pomóc nam ustalić, czy niektóre płynne produkty spożywcze nadają się do spożycia, czy też nie, lub czy mają optymalne właściwości w określonym punkcie produkcji, na przykład w serach.
W akwakulturze i akwariach: Musimy mieć kompleksową kontrolę zasolenia, pH i ilości tlenu rozpuszczonego w wodzie. Ryby, glony itp. Potrzebują określonych wartości dla swojego przetrwania, jeśli zostaną przekroczone, środowisko staje się toksyczne i dlatego zagroziłoby życiu tych zwierząt.
W basenach: woda w basenie musi spełniać niezbędne warunki do kąpieli, tutaj wartości takie jak przewodnictwo, zasolenie, pH lub poziom chloru są niezbędne do utrzymania dezynfekcji i czystości basenu.
W centrach uzdatniania wody: Aby kontrolować proces oczyszczania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, niezbędna jest kontrola wartości pH, zasolenia, przewodnictwa, chloru lub tlenu. Musimy unikać obecności czynników mikrobiologicznych.
W środowisku: Aby kontrolować jakość wody w warstwach wodonośnych, stawach, jeziorach, bagnach itp. Wiedzieć, czy woda wykazuje objawy eutrofizacji i, na przykład, słabe lub bardzo słabe wartości tlenu, które mogłyby zagrozić życiu w środku.
Otrzymuj nasze wiadomości