Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, znanej z akronimu w języku angielskim -FAO-, bezpieczeństwo żywnościowe osiąga się, gdy pewna grupa ludzi, gospodarstwa domowego lub społeczeństwa ma żywność w stałej ilości i jakości w razie potrzeby biologiczny. Dom jest zagrożony jedzeniem, gdy nie ma wystarczającej ilości jedzenia lub nie jest w dobrym stanie do spożycia.
Oznacza to, że musimy mieć wystarczająco dużo żywności oraz wystarczająco zdrowo i bezpiecznie, aby mieć całkowicie prawidłową funkcję fizjologiczną i odżywczą. Bezpieczeństwo żywnościowe jest bezpośrednio związane z jakością i zdrowotnością spożywanej żywności, ale także z jej dostępnością. Tak więc zarówno prawidłowy stan tych pokarmów, jak i właściwe obchodzenie się z nimi interweniują bezpośrednio, bez jakiegokolwiek rodzaju elementu lub zmian, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi.
W koncepcji bezpieczeństwa żywności widzieliśmy już, że wprowadzanych jest wiele parametrów do kontroli, być może te, które najbardziej dotyczą nas w naszym sektorze, które pozwalają nam kontrolować jakość i stan tej żywności lub procesu gotowania lub jego opracowania. .
Są to kluczowe czynniki:
Termometry : Istnieje wiele termometrów do kontroli żywności w różnych procesach, od produkcji do konsumpcji, przez cały łańcuch transportu lub samą obróbkę. Termometry kontaktowe, sonda, podczerwień, penetracja.
Termohigrometry i urządzenia do rejestracji danych: Służą do kontroli środowiska obchodzenia się z żywnością i jej przechowywania. Kontrolują takie parametry, jak temperatura, wilgotność, promieniowanie itp. Stacja meteorologiczna przeznaczona do rolnictwa mogłaby być również uważana za instrument kontroli bezpieczeństwa żywności.
PH, chloromierze, refraktometry, hydrometry itp.: Służą do punktualnej kontroli / walidacji stanu produkcji produktu lub żywności.
Mikroskopy: Mikroskop ma podstawowe znaczenie dla biologicznej kontroli produktu lub żywności i ustalenia, czy istnieją patogeny, które mogą wpływać na zdrowie publiczne.
Otrzymuj nasze wiadomości