Meteorologia, optyka i precyzja. Raig
Wyślij do:
Wyślij do:

Oprzyrządowanie bezpieczeństwa żywności

9 czerwca 2018
Bezpieczeństwo żywności jest niezbędną dyscypliną dla zdrowia ludzkiego i wymaga kontroli wielu parametrów
Oprzyrządowanie bezpieczeństwa żywności
Co rozumiemy przez bezpieczeństwo żywnościowe?


Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, znanej z akronimu w języku angielskim -FAO-, bezpieczeństwo żywnościowe osiąga się, gdy pewna grupa ludzi, gospodarstwa domowego lub społeczeństwa ma żywność w stałej ilości i jakości w razie potrzeby biologiczny. Dom jest zagrożony jedzeniem, gdy nie ma wystarczającej ilości jedzenia lub nie jest w dobrym stanie do spożycia.

Oznacza to, że musimy mieć wystarczająco dużo żywności oraz wystarczająco zdrowo i bezpiecznie, aby mieć całkowicie prawidłową funkcję fizjologiczną i odżywczą. Bezpieczeństwo żywnościowe jest bezpośrednio związane z jakością i zdrowotnością spożywanej żywności, ale także z jej dostępnością. Tak więc zarówno prawidłowy stan tych pokarmów, jak i właściwe obchodzenie się z nimi interweniują bezpośrednio, bez jakiegokolwiek rodzaju elementu lub zmian, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi.


Powiązany produkt: Termometr penetracyjny Testo 103
Termometr penetracyjny Testo 103
Parametry do kontrolowania


W koncepcji bezpieczeństwa żywności widzieliśmy już, że wprowadzanych jest wiele parametrów do kontroli, być może te, które najbardziej dotyczą nas w naszym sektorze, które pozwalają nam kontrolować jakość i stan tej żywności lub procesu gotowania lub jego opracowania. .

Są to kluczowe czynniki:

  • Temperatura żywności : utrzymuj łańcuch zimna / cieplna dla jego prawidłowej konserwacji.
  • Temperatura i wilgotność środowiska: Utrzymywać dobre warunki w środowisku pracy z żywnością.
  • Stan biologiczny żywności: Kontrola obecności / nieobecności patogenów w żywności i kontrola mikrobiologiczna.
  • Kontrola produkcji żywności: W rolnictwie kontrola środowiska uprawy, a także jakość wody / gleby / itp. Jest niezbędna do produkcji zdrowej żywności. To samo dotyczy gospodarstw rolnych i całego sektora mięsnego.




Przyrządy pomiarowe i kontrolne


Termometry : Istnieje wiele termometrów do kontroli żywności w różnych procesach, od produkcji do konsumpcji, przez cały łańcuch transportu lub samą obróbkę. Termometry kontaktowe, sonda, podczerwień, penetracja.

Termohigrometry i urządzenia do rejestracji danych: Służą do kontroli środowiska obchodzenia się z żywnością i jej przechowywania. Kontrolują takie parametry, jak temperatura, wilgotność, promieniowanie itp. Stacja meteorologiczna przeznaczona do rolnictwa mogłaby być również uważana za instrument kontroli bezpieczeństwa żywności.

PH, chloromierze, refraktometry, hydrometry itp.: Służą do punktualnej kontroli / walidacji stanu produkcji produktu lub żywności.

Mikroskopy: Mikroskop ma podstawowe znaczenie dla biologicznej kontroli produktu lub żywności i ustalenia, czy istnieją patogeny, które mogą wpływać na zdrowie publiczne.


Powiązany produkt: Termometr na podczerwień i penetracja Testo 826-T4
Termometr na podczerwień i penetracja Testo 826-T4

Inne powiązane artykuły

Trzy kroki, aby wybrać lupę 8 kwietnia 2020

Trzy kroki, aby wybrać lupę

Rozwiążemy wątpliwości, które pojawiają się, gdy chcemy kupić szkło powiększające

Okulary do uzupełnienia naszego teleskopu 8 kwietnia 2020

Okulary do uzupełnienia naszego teleskopu

Jakie okulary mogę ulepszyć mój teleskop astronomiczny?

Teleskopy naziemne do wszystkich zastosowań 8 kwietnia 2020

Teleskopy naziemne do wszystkich zastosowań

Na rynku dostępnych jest wiele modeli teleskopów naziemnych. Które będą najbardziej odpowiednie …

FAQS Pogoda 8 kwietnia 2020

FAQS Pogoda

Często zadawane pytania dotyczące obserwacji pogody

Kompletny sprzęt do naszej lornetki 8 kwietnia 2020

Kompletny sprzęt do naszej lornetki

Z czym powinniśmy uzupełnić lornetkę, której nie możemy przegapić w naszym zespole?

Otrzymuj nasze wiadomości

Patrz szczegóły + -
Zaznaczając tę opcję, prześlemy Ci najlepsze oferty oraz ekskluzywne promocje i rabaty na Twój adres e-mail. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Ta witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują Polityka prywatności oraz Warunki świadczenia usług Google.
Ustaw preferencje dotyczące plików cookie
Używamy plików cookie i podobnych technologii, aby zapewnić Ci spersonalizowaną, bezpieczną i niezawodną obsługę oraz móc mierzyć wydajność strony w celu ciągłego ulepszania naszych usług. Aby uzyskać więcej informacji lub w dowolnym momencie edytować preferencje dotyczące plików cookie, odwiedź stronę Polityka plików cookie
Wychodzić